Τρίτη 18 Μαρτίου 2025

ENAT Μελέτη 2025 Ευρωπαίοι ταξιδιώτες με κινητικές αναπηρίες

Μελέτη 2025 Ευρωπαίοι ταξιδιώτες με κινητικές αναπηρίες


Δελτίο ΕΝΑΤ 97. Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025

Βοηθήστε να διαμορφωθεί το μέλλον των προσβάσιμων ταξιδιών – και κερδίστε ένα ονειρεμένο ταξίδι!  

Τα ταξίδια πρέπει να είναι προσβάσιμα, απρόσκοπτα και ευχάριστα για όλους. Σε συνεργασία με την MMGY Travel Intelligence, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για Προσβάσιμο Τουρισμό (ENAT) ανακοινώνει την Έρευνα 2025 Ευρωπαίων Ταξιδιωτών με Αναπηρία στην Κινητική Εργασία.  

Θέλουμε να κατανοήσουμε τις εμπειρίες, τις προκλήσεις και τις προσδοκίες των ταξιδιωτών με αναπηρίες—καθώς και εκείνες των συνοδών και των φροντιστών τους. Οι πληροφορίες σας θα συμβάλουν στη βελτίωση των προσβάσιμων ταξιδιωτικών επιλογών σε όλη την Ευρώπη. Λαμβάνοντας μέρος στην έρευνά μας, όχι μόνο θα συνεισφέρετε σε ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς - θα έχετε επίσης την ευκαιρία να κερδίσετε μια αξέχαστη – προσβάσιμη – ταξιδιωτική εμπειρία!  

Τι είναι αυτό για εσάς; 

 • Η φωνή σας θα βοηθήσει στη διαμόρφωση του μέλλοντος του προσβάσιμου τουρισμού στην Ευρώπη.

 • Θα συμμετάσχετε σε κλήρωση για να κερδίσετε ένα από τα τέσσερα ταξιδιωτικά κουπόνια των 1.000 € που θα χρησιμοποιηθούν για ένα ταξιδιωτικό πακέτο προσβάσιμο το Σαββατοκύριακο ή το μέσο της εβδομάδας σε μια ευρωπαϊκή πόλη της επιλογής σας.

 • Ένας τυχερός συμμετέχων θα κερδίσει το μεγάλο έπαθλο: ένα ταξιδιωτικό κουπόνι αξίας 4.000 ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για μια προσβάσιμη απόδραση στην Ευρώπη!  

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει; Εάν έχετε μακροχρόνια (κινητική) αναπηρία και ταξιδεύετε—ή εάν συνοδεύετε ή φροντίζετε κάποιον που έχει—αυτή η έρευνα είναι για εσάς! 

 Συγκεντρώνουμε σχόλια από ταξιδιώτες και τους συντρόφους τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία.(*)

 Πώς να συμμετάσχετε; Κάντε κλικ στον σύνδεσμο για τη γλώσσα της χώρας σας, παρακάτω, για να ξεκινήσετε την έρευνα. Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να ολοκληρωθεί και οι απαντήσεις σας θα είναι απολύτως εμπιστευτικές.

Η έρευνα θα διαρκέσει από τις 17 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου 2025.


  Take the UK Survey now https://www.research.net/r/English_ENAT

  Jetzt an der Umfrage teilnehmen https://de.research.net/r/German_ENAT

  Participez à l'enquête maintenant https://fr.research.net/r/French_ENAT

  Participe ahora https://es.research.net/r/Spanish_ENAT 

 

Αυτή είναι η ευκαιρία σας να κάνετε τη διαφορά και να συμμετάσχετε σε ένα κίνημα προς καλύτερες προσβάσιμες ταξιδιωτικές εμπειρίες.  

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας και που βοηθήσατε να δημιουργηθεί ένας κόσμος όπου τα ταξίδια είναι πραγματικά για όλους!  

Θερμούς χαιρετισμούς,  

Ivor Ambrose.  

Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΝΑΤ

 (*) Η έρευνα είναι επίσης ανοιχτή σε κατοίκους στην Ιταλία, αλλά για νομικούς λόγους δεν μπορούμε να προσφέρουμε την κλήρωση στην Ιταλία. Ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη για αυτόν τον αναπόφευκτο περιορισμό, ο οποίος είναι επίσης μεγάλη απογοήτευση για εμάς.


  Clicca qui per iniziare: https://it.research.net/r/Italian_ENAT

 


 

Σάββατο 1 Μαρτίου 2025

Ποδηλασία για άτομα με αναπηρία Μέρος 2ο Αυτισμός

Τα παιδιά και οι έφηβοι με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) έχουν χαμηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης, αυξάνοντας τους κινδύνους για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την αδράνεια, όπως το υπερβολικό βάρος, (Hillier, 2020). Οι κοινωνικές προκλήσεις, οι ελλείψεις κινητικών δεξιοτήτων και η αισθητηριακή υπερευαισθησία μπορούν να κάνουν τα αθλήματα προκλητικά για τα παιδιά με ΔΑΦ, οδηγώντας σε αρνητικές εμπειρίες και μειωμένο κίνητρο για ενασχόληση τους με την φυσική άσκηση (Nichols et al., 2019; Scharoun et al., 2017). Καθώς η ποδηλασία έχει αποδείξει σημαντικά οφέλη για τα άτομα με ΔΑΦ αλλά αποτελεί επίσης μια ευχάριστη δραστηριότητα που δίνει τόσο την ελευθερία της μετακίνησης όσο και  την δυνατότητα να παίζουν με τους φίλους και την οικογένειά τους, θέλουμε να ερευνήσουμε τους παράγοντες που τα εμποδίζουν να μάθουν ποδήλατο.


Μια εθνική έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέκρινε τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας μεταξύ παιδιών με και χωρίς Διαταραχές στο Φάσμα του Αυτισμού (ΔΦΑ) και διαπίστωσε ότι τα παιδιά με ΔΦΑ έχουν 60% λιγότερες πιθανότητες να συμμετέχουν σε τακτική σωματική δραστηριότητα για περισσότερες από 3 ημέρες την εβδομάδα. Η αδράνεια μεταξύ των παιδιών με ΔΦΑ μπορεί να συμβάλει στον υψηλότερο επιπολασμό της παχυσαρκίας που υπάρχει σε αυτόν τον πληθυσμό. (McCoy 2016). Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση 35 μελετών παιδιών με ΔΦΑ (ηλικίας 0-18 ετών) έδειξε ότι τα παιδιά με ΔΦΑ συμμετέχουν σε περίπου 86 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα (Jones et al. 2017). Συγκριτικά, τα τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά αναφέρεται ότι συμμετέχουν σε περίπου 135 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα (Strutz et al. 2018).

Σε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση που εστίαζε στη σωματική δραστηριότητα ως παρέμβαση για παιδιά και νεαρούς ενήλικες με ΔΦΑ, βρέθηκε ότι η ποδηλασία είναι μια αποτελεσματική παρέμβαση για πολλούς πληθυσμούς και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί περαιτέρω ως παρέμβαση για δύναμη, αντοχή και κινητική λειτουργία. Η ποδηλασία είχε τον υψηλότερο μέσο όρο για συνεδρίες ανά εβδομάδα, αλλά τον χαμηλότερο μέσο όρο στη διάρκεια (Hynes 2023).

Συγκεκριμένες βελτιώσεις στις εκτελεστικές λειτουργίες  ατόμων με ΔΦΑ έχουν επίσης παρατηρηθεί μετά από εκπαίδευση που επικεντρώθηκε στην εκμάθηση του ποδηλάτου. Το εύρος του αποτελέσματος της έρευνας αυτή υποδηλώνει ότι η παρέμβαση έθετε φυσικά απαιτήσεις σε κάθε συνιστώσα της εκτελεστικής λειτουργίας. Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να σχεδιάσουν μια στρατηγική για να προσεγγίσουν την εργασία και να κάνουν στροφές και να ακολουθήσουν την ποδηλατική διαδρομή μόλις μπορέσουν να ποδηλατήσουν ανεξάρτητα (δηλαδή, είχε εκπαιδευτεί ο γνωστικός σχεδιασμός). Χρειάστηκε να απομνημονεύσουν και να ανακαλέσουν τις ακολουθίες κινήσεων που σχετίζονται με το ποδήλατο (π.χ. θέση σώματος, πετάλι και τιμόνι) και να επεξεργαστούν πληροφορίες που σχετίζονται με την ισορροπία και τις οπτικο-χωρικές πληροφορίες που σχετίζονται με τη θέση τους στο χώρο σε σχέση με τη φυσική διάταξη, τα εμπόδια και άλλους ανθρώπους (δηλαδή, η μνήμη εργασίας αμφισβητήθηκε). Οι συμμετέχοντες έπρεπε επίσης να μετατοπίζουν συνεχώς την προσοχή τους μεταξύ των εσωτερικών τους κινήσεων και του εξωτερικού περιβάλλοντος (το οποίο άλλαζε τακτικά) και να είναι έτοιμοι να αλλάξουν τα σχέδιά τους για να ανταποκριθούν σε ένα απροσδόκητο γεγονός (π.χ. κάποιος μπροστά σταμάτησε ξαφνικά ή κάποιος πήγαινε με ποδήλατο προς το μέρος τους) (δηλαδή εκπαιδεύτηκε η γνωστική ευελιξία). Χρειαζόταν επίσης να εμποδίσουν τις αυτόματες αποκρίσεις σε τυχόν περισπασμούς και να διατηρήσουν την προσοχή τους εστιασμένη στην εργασία και στις οδηγίες του προπονητή, και να αντιστέκονται σε πειρασμούς που μπορεί να έχουν θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια (π.χ. επιτάχυνση) (Tse et al, 2021).

Επίσης, με την ποδηλασία σε άτομα με ΔΦΑ διαπιστώθηκε αύξηση στις κοινωνικές δεξιότητες, στην αυτοπεποίθηση και στις κινητικές δεξιότητες (αύξηση αντοχής και ισορροπίας). Τα αποτελέσματα μετρήθηκαν για τις κινητικές δεξιότητες με κινητικές αξιολογήσεις στο ποδήλατο, μια λίστα ελέγχου τεχνικών πτυχών για την ποδηλασία και μια συνεδρία ημερολογίου που κατέγραφε την εξέλιξη των κινητικών δεξιοτήτων ενώ οι κοινωνικές δεξιότητες μετρήθηκαν μέσω κοινωνικών χαρτών, συνεντεύξεων με γονείς και επαγγελματίες και συνεδρίες ημερολογίου που κατέγραφαν  την εξέλιξη των κοινωνικών δεξιοτήτων. (Castillo & Olive, 2018). Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύονται από μεταγένεστερη μελέτη όπου η απόκτηση κινητικών δεξιοτήτων μετά την εκμάθηση του ποδηλάτου συσχετίστηκε με βελτιώσεις στην κοινωνική επικοινωνία (Hawks et al, 2020). Επίσης η εκμάθηση ποδηλάτου, είχε καλύτερες επιδόσεις στη γνωστική ευελιξία σε σχέση με άλλες αθλητικές δραστηριότητες (Hou, 2024).

Φωτογραφία: https://autisminitiatives.org/news/still-time-to-gear-up-for-cycle-for-autism-2023/

Συντάκτης: Γεώργιος Φαρφαράς, Μεταπτυχιακός φοιτητής «Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητικών Δραστηριοτήτων για άτομα με αναπηρίες (Α.με.Α.)», Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού, Σχολή Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητα Ζωής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Castillo, C., & Olive D. (2018). Biking? let’s make it happen!’: Cycling intervention to enhance motor skills, social interaction and inclusion of pupils with autism and other special needs.” 13th FIEP European Congress. https://www.academia.edu/42875687/_Biking_Lets_Make_it_Happen_Cycling_intervention_to_enhance_motor_skills_social_interaction_and_inclusion_of_pupils_with_Autism_and_other_special_needs

Hawks Z, Constantino JN, Weichselbaum C, Marrus N. Accelerating Motor Skill Acquisition for Bicycle Riding in Children with ASD: A Pilot Study. J Autism Dev Disord. 2020 Jan;50(1):342-348. doi: 10.1007/s10803-019-04224-5

Hillier, A., Buckingham, A., & Schena, D. (2020). Physical Activity Among Adults With Autism: Participation, Attitudes, and Barriers. Perceptual and Motor Skills, 127(5), 874-890. https://doi.org/10.1177/0031512520927560

 Hou Y, Wang Y, Deng J, Song X. Effects of different exercise interventions on executive function in children with autism spectrum disorder: a network meta-analysis. Front Psychiatry. 2024 Sep 13;15:1440123. doi: 10.3389/fpsyt.2024.1440123. 

Hynes, J., Block, M. Effects of Physical Activity on Social, Behavioral, and Cognitive Skills in Children and Young Adults with Autism Spectrum Disorder: a Systematic Review of the Literature. Rev J Autism Dev Disord 10, 749–770 (2023). https://doi.org/10.1007/s40489-022-00319-5

Jones RA, Downing K, Rinehart NJ, Barnett LM, May T, McGillivray JA, Papadopoulos NV, Skouteris H, Timperio A, Hinkley T. Physical activity, sedentary behavior and their correlates in children with Autism Spectrum Disorder: A systematic review. PLoS One. 2017 Feb 28;12(2):e0172482. doi: 10.1371/journal.pone.0172482.          

McCoy SM, Jakicic JM, Gibbs BB. Comparison of Obesity, Physical Activity, and Sedentary Behaviors Between Adolescents With Autism Spectrum Disorders and Without. J Autism Dev Disord. 2016 Jul;46(7):2317-26. doi: 10.1007/s10803-016-2762-0. 

Nichols C, Block ME, Bishop JC, McIntire B. Physical activity in young adults with autism spectrum disorder: Parental perceptions of barriers and facilitators. Autism. 2019 Aug;23(6):1398-1407. doi: 10.1177/1362361318810221.

Scharoun, S. M., Wright, K. T., Robertson-Wilson, J. E., Fletcher, P. C., & Bryden, P. J. (2017). Physical Activity in Individuals with Autism Spectrum Disorders (ASD): A Review. InTech. doi: 10.5772/66680

Strutz E, Browning R, Smith S, Lohse B, Cunningham-Sabo L. Accelerometry-Derived Physical Activity Correlations Between Parents and Their Fourth-Grade Child Are Specific to Time of Day and Activity Level. J Phys Act Health. 2018 Jun 1;15(6):440-447. doi: 10.1123/jpah.2016-0645. 

Tse ACY, Anderson DI, Liu VHL, Tsui SSL. Improving Executive Function of Children with Autism Spectrum Disorder through Cycling Skill Acquisition. Med Sci Sports Exerc. 2021 Jul 1;53(7):1417-1424. doi: 10.1249/MSS.0000000000002609.