Από την 1η Δεκεμβρίου 2025, τα ημερήσια αναπηρικά αμαξίδια στην Γαλλία θα αποζημιώνονται 100 τοις εκατό και η ασφάλιση υγείας θα καλύπτει ένα αθλητικό αναπηρικό αμαξίδιο αξίας έως 2.400 ευρώ. Εάν το κόστος αναπηρικού αμαξιδίου υπερβαίνει αυτό το ποσό, θα πρέπει να υποβληθεί εκ των προτέρων αίτημα στην ασφάλιση υγείας, η οποία θα έχει στη συνέχεια δύο μήνες για να απαντήσει. Εάν η ασφαλιστική εταιρεία δεν απαντήσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η σιωπή της θα θεωρείται αποδοχή και το αναπηρικό αμαξίδιο θα καλύπτεται πλήρως.
Ο Πρόεδρος της Διεθνούς ΠαραΟλυμπιακής Επιτροπής (International Paralympic Committee, IPC) Andrew Parsons δήλωσε: «Η ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης να αποζημιώσει τα αναπηρικά αμαξίδια είναι μια τεράστια κληρονομιά των ΠαραΟλυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 και θα διευκολύνει τα άτομα με αναπηρία να εμπλακούν και να εξασκηθούν σε διάφορα αγωνίσματα. Ένα από τα εμπόδια για την εξάσκηση αγωνισμάτων στους ΠαραΟλυμπιακούς αγώνες είναι το κόστος του εξοπλισμού που απαιτείται, επομένως το γεγονός ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν θα αποζημιώσει απλώς τα αναπηρικά αμαξίδια αλλά θα συνεισφέρει για τα αναπηρικά αμαξίδια είναι απολύτως φανταστική πρόοδος».
Ο Πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε αρχικά το σχέδιο αποζημίωσης για αναπηρικά αμαξίδια στο Εθνικό Συνέδριο Αναπηρίας τον Απρίλιο του 2023 ως μέρος μιας νέας πολιτικής που δίνει προτεραιότητα στην εκπαίδευση και την απασχόληση για τα άτομα με αναπηρία. Η νέα πολιτική περιελάμβανε δέσμευση για επένδυση 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των χώρων της καθημερινής ζωής.
Το 2019, το Γαλλικό Ινστιτούτο Έρευνας και Τεκμηρίωσης στα Οικονομικά της Υγείας (Irdes) υπολόγισε ότι μεταξύ 1,08 και 1,13 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αναπηρικά αμαξίδια. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 253.000 άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών, συμπεριλαμβανομένων 22.500 παιδιών. Κάθε χρόνο αγοράζονται περίπου 150.000 αναπηρικά αμαξίδια.
Μερικά από τα δημοφιλή αγωνίσματα των Χειμερινών ΠαραΟλυμπιακών Αγώνων που γίνονται με αναπηρικά αμαξίδια είναι:
2. Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο. Ένα από τα πιο θεαματικά και δημοφιλή αθλήματα και διακρίνεται για το μοναδικό του ύφος, την γρήγορη ροή του αγώνα και την διαρκή εναλλαγή φάσεων με συνεχείς επιθέσεις και «man to man» άμυνες. Η κάθε ομάδα αποτελείται από πέντε παίκτες, οι οποίοι παίζουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο και επτά αναπληρωματικούς. Η βασική διαφορά με την καλαθοσφαίριση των Ολυμπιακών αγώνων έγκειται στην χρήση του αμαξιδίου, το οποίο ο αθλητής καλείται να χρησιμοποιεί με ευχέρεια ως εργαλείο προκειμένου να επιτύχει τους αγωνιστικούς του σκοπούς. Συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες με κακώσεις του νωτιαίου μυελού, ακρωτηριασμό, εγκεφαλική παράλυση ή άλλες κινητικές αναπηρίες.
3. Ξιφασκία με αμαξίδιο. Είναι ένα άθλημα υψηλών απαιτήσεων προσαρμογής, οργάνωσης και υπομονής. Η εφευρετικότητα σε συνδυασμό με την πολύωρη άσκηση και προπόνηση αποτελούν βασικά εφόδια για κάθε αθλητή της ξιφασκίας. Συμμετέχουν αθλητές με κινητικές αναπηρίες και κατά την διεξαγωγή του αγώνα τα αμαξίδια είναι σταθεροποιημένα στο έδαφος, επιτρέποντας παρόλα αυτά στον αθλητή ή την αθλήτρια να εκτελέσει γρήγορες εναλλασόμενες κινήσεις.
Πηγές:
https://www.paralympic.org/news/ipc-praises-french-government-wheelchair-reimbursement
https://www.wheelpower.org.uk/sports/paralympic-sports/
Συντάκτης: Γεώργιος Φαρφαράς, Μεταπτυχιακός φοιτητής «Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητικών Δραστηριοτήτων για άτομα με αναπηρίες (Α.με.Α.)», Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού,
Σχολή Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητα Ζωής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.