Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Στην Βιέννη συναντήθηκαν οι 2 ομάδες ποδηλατών #BikeForEurope για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού. #BeActive #CyclingForAll

Στη Βιέννη στις 22 Σεπτεμβρίου 2018 τερμάτισαν οι δύο ομάδες συμμετεχόντων στη διασυνοριακή ποδηλατική διαδρομή #BikeForEurope, αφού ποδηλάτησαν επί 22 μέρες και διένυσαν 1.750 χιλιόμετρα η κάθε μία ξεκινώντας από το νότο και τον βορρά της Ευρώπης και στέλνοντας το μήνυμα της κοινωνικής ενσωμάτωσης μέσω του αθλητισμού και της φυσικής άσκησης #BeActive.



Τις δύο ομάδες, Νότια και Βόρεια, υποδέχθηκε στην αυστριακή πρωτεύουσα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό, Τίμπορ Νάβρατσιτς, ο οποίος μετά την άφιξή τους κήρυξε την έναρξη της 4ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού (EwoS). Ο Επίτροπος της ΕΕ παρέλαβε από τη Νότια Ομάδα το τελευταίο από τα 23 δενδρύλλια ελιάς από την Αρχαία Ολυμπία, τα οποία μετέφεραν μαζί τους οι ποδηλάτες φυτεύοντας ένα κάθε μέρα του ταξιδιού τους σε μία συμβολική χειρονομία ειρήνης και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Την ελιά παρέδωσε στον Επίτροπο της Ε.Ε. ο αρχηγός της Νότιας Ομάδας, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΚΟΙΝΣΕΠ "Πράσινες Διαδρομές"  Γιώργος Φαρφαράς, ο οποίος σε δηλώσεις του σε εκπροσώπους των ΜΜΕ εξήγησε πόσο σημαντικό ήταν να φυτεύουν δέντρα ελιάς κατά μήκος της ποδηλατικής διαδρομής.

"Στη διάρκεια της προετοιμασίας που κάναμε στην Ελλάδα επισκεφθήκαμε την αρχαία Ολυμπία για να παρακολουθήσουμε διαδραστική έκθεση φωτογραφίας με επίκεντρο ιστορίες προσφύγων, που διοργανώθηκε μέσω του προγράμματος ESTIA (στήριξη έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση και την ένταξη) της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής" είπε ο κ. Φαρφαράς και πρόσθεσε: "Είχαμε λοιπόν την ιδέα να πάρουμε μερικές ελιές από την αρχαία Ολυμπία, επειδή ο κότινος, το στεφάνι αγριελιάς ήταν το δώρο στους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων και το σύμβολο της ειρήνης και της φιλίας. Κάθε μέρα φυτεύαμε  μία ελιά μαζί με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και κατοίκους των περιοχών, από τις οποίες περνούσαμε για να θυμόμαστε ότι η ποδηλασία είναι ένα ισχυρό εργαλείο κοινωνικής ένταξης των αδύναμων οικονομικά, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των μεταναστών και των προσφύγων. Το ποδήλατο μπορεί να μας φέρει κοντά". 

Η διασυνοριακή ποδηλατική διαδρομή #Bike for Europe διοργανώθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Αθλητισμού και Πολιτισμού (ISCA) στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + Sport με εταίρο στην Ελλάδα, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση "Πράσινες Διαδρομές" για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, τον Αθλητισμό και τις Υπαίθριες Δραστηριότητες, τον Αειφόρο Θεματικό Τουρισμό και τις Πράσινες Μεταφορές.