Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Mια ωρολογιακή βόμβα που σκοτώνει μισό εκατομμύριο Ευρωπαίους και κοστίζει πάνω από 80 δις ευρώ ετησίως.



Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα, 17 Ιουνίου 2015 από το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών αποκάλυψε το πραγματικό κόστος της ωρολογιακής βόμβας της σωματικής αδράνειας στην Ευρώπη.

Η μελέτη, που ανατέθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό για τον Αθλητισμό και πολιτισμό (ISCA) δείχνει ότι μισό εκατομμύριο Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα της σωματικής αδράνειας. Οι πιο κοινές αιτίες θανάτου είναι από αυτές τις ασθένειες που συνδέονται με την ύπαρξη σωματικής αδράνειας, όπως στεφανιαία νόσο, διαβήτης τύπου II, καρκίνου του παχέος εντέρου και καρκίνου του μαστού.

Ένας στους τέσσερις ενήλικες σε όλη την Ευρώπη είναι προς το παρόν σωματικά αδρανείς - όπως και οι τέσσερις στους πέντε εφήβους.

Το συνολικό κόστος για την οικονομία της Ευρώπης από τόσο ευρεία αδράνειας βρέθηκε να είναι πάνω από 80 δις ευρώ το χρόνο - πέντε δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από τις δαπάνες για φάρμακα κατά του καρκίνου κάθε χρόνο.


Στην Ελλαδα 59% απαντά ότι δεν γυμνάζεται καθόλου και το 49% ότι δεν συμμετέχει σε καμία φυσική δραστηριότητα όπως το ποδήλατο, ο χορός, η φροντίδα του κήπου. (Ευρωβαρόμετρο 2014). Κατά μέσο όρο το 10.4% των θανάτων στην Ευρώπη οφείλονται στην σωματική αδράνεια. Η μελέτη δείχνει ότι σε χώρες με μεγάλα ποσοστά αδρανών ενήλικων υπάρχουν πολύ περισσότεροι θάνατοι λόγω της μη επαρκούς κίνησης. 

Εάν δεν γίνει τίποτα για να κάνουμε τους ανθρώπους να κινηθούν και να είναι πιο δραστήριοι στην καθημερινή τους ζωή, η μελέτη αναφέρει ότι η σωματική αδράνεια θα μπορούσε να αποτελέσει μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στο μέλλον από το κάπνισμα.

Παρά το τεράστιο οικονομικό και ανθρώπινο κόστος, η ISCA λέει ότι υπάρχουν φτηνοί και αποτελεσματικοί τρόποι για να κάνουμε τους ανθρώπους να κινηθούν και αυτό θα μπορούσε να γλυτώσει τις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος της ISCA Mogens Kirkeby τόνισε:  «Πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο. Είναι πραγματικά τόσο απλό. Μόλις 20 λεπτά την ημέρα μέτριας δραστηριότητας μπορούν να κάνουν  μια τεράστια διαφορά στα στοιχεία αυτά. Αν θα μπορούσε να μειωθεί το τρέχον επίπεδο της σωματικής αδράνειας στην Ευρώπη μόνο  20% , θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε 100.000 ζωές και πάνω από 16 δις ευρώ το χρόνο ».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά σχεδόν δύο ώρες την εβδομάδα μια μέτρια δραστηριότητα. "Αυτό σημαίνει 20 λεπτά την ημέρα, και αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όπως η  αποβίβαση από το λεωφορείο μια στάση νωρίτερα και ζωηρό περπάτημα της απόστασης για να λειτουργήσει, ή να πάρετε τις τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, ή ακόμα και απλά παίζοντας στο πάρκο ή στον κήπο με τα παιδιά ".

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το να είναι κάποιος σωματικά αδρανείς πάει πιο πέρα ​​από τις σωματικές διαταραχές. Ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους (ή 83.000.000) επηρεάζεται από την κακή ψυχική υγεία. Η έκθεση CEBR παρουσιάζει το έμμεσο κόστος της αδράνειας που σχετίζεται με διαταραχές διάθεσης και άγχους να εκτιμάται πάνω από 23 δις ευρώ το χρόνο. Αυτό είναι σημαντικό, όταν η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των επιπτώσεων της κατάθλιψης, του άγχους, την χαμηλή αυτοεκτίμηση και την ψυχολογική και συναισθηματική δυσφορία.

Η μελέτη αναδεικνύει τα αποτελέσματα μιας μελέτης 16 εβδομάδων κινητοποίησης των ανθρώπων για να γίνουν πιο σωματικοί ενεργοί.. Όσοι έλαβαν μέρος ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν καλύτερα, ήταν πιο παραγωγικοί, καθώς αισθάνονταν πιο υγιείς και λιγότερο αγχωμένοι κατά την εργασία.

Σύμφωνα με την ISCA, είναι δυνατόν να εκτονωθεί αυτή η  ωρολογιακή βόμβα της σωματικής αδράνειας αν κάνουμε τους ανθρώπους να δουν τα σωματικα, τα  διανοητικά και κοινωνικά οφέλη με το να είναι κάποιος σωματικά δραστήριος.

«Η μελέτη είναι σοκαριστική  όταν βλέπεις τον αριθμός των ζωών που χάνονται και τα δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανώνται, διότι δεν κινούμαστε αρκετά», τόνισε  ο Γιώργος Φαρφαράς, πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Πράσινες Διαδρομές ΚοινΣΕπ». «Αυτός είναι ο λόγος της δημιουργίας της εκστρατεία της ISCA για να καταφέρει  100 εκατομμύρια Ευρωπαίους να είναι πιο ενεργοί έως το 2020 βρίσκοντας μια δραστηριότητα που θα τους κινήσει. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να κινηθούν περισσότερο, έτσι ώστε να δούν και να αισθανθούν τα πραγματικά οφέλη που τους προσφέρει η κίνηση».

Στην Ελλάδα, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Πράσινες Διαδρομές ΚοινΣΕπ», η οποία αποτελεί μέλος της ISCA, εργάζεται για να προσφέρει στις τοπικές κοινότητες και τους ενδιαφερομένους μακροπρόθεσμες και ευχάριστες πρωτοβουλίες για να κάνει περισσότερους ανθρώπους να δραστηριοποιηθούν. Αυτήν την στιγμή, η οργάνωση έχει μια ανοικτή πρόσκληση για Διοργανωτές MOVE  για να στηρίξει τοπικές δράσεις όλη την διάρκεια της χρονιάς κάτω από την εκστρατεία NowWeMOVE. Τον Σεπτέμβριο η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Πράσινες Διαδρομές ΚοινΣΕπ» διοργανώνει την δεύτερη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα MOVE στην Ελλάδα,  προωθώντας τα προσωπικά και κοινωνικά οφέλη του λαϊκού αθλητισμού και της σωματικής άσκησης.

Μπορείτε να βρείτε την πλήρη μελέτη CEBR στην διεύθυνση http://inactivity-time-bomb.nowwemove.com , όπως και μια πιο λεπτομερή ανάλυση του οικονομικού και ανθρώπινου κόστους της έλλειψης σωματικής άσκησης στην Ευρώπη από τις ακόλουθες χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, την Πολωνία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.